Het is natuurlijk heel waardevol als iemand een persoonlijke aanbeveling op jouw LinkedIn profiel schrijft. Als een ander vertelt hoe goed je bent, komt het veel sterker over dan dat je het zelf roept. Daarbij zorgt het voor een stukje ‘social proof’. Wanneer ik LinkedIn trainingen geef, merk ik regelmatig dat mensen graag zo’n aanbeveling willen, maar het lastig vinden dit te vragen aan hun LinkedIn connecties. Ook worden er vrij weinig LinkedIn aanbevelingen gegeven.
Tijd voor aanbeveling-tips dus! Niet alleen om aanbevelingen te krijgen, maar ook om ze te geven. Want daar kun je jouw LinkedIn connecties een groot plezier mee doen. En als je weet wat de juiste ingrediënten zijn voor een goede aanbeveling, kun je dat ook gebruiken om de inhoud van je gekregen LinkedIn aanbevelingen, terug te sturen naar je connecties. Laten we kijken hoe je dit aanpakt!
Wanneer aanbevelen?
Je geeft niet zomaar een LinkedIn aanbeveling: je staat wel met je naam en foto op het profiel van degene die je een aanbeveling hebt gegeven – het is dus overduidelijk dat de aanbeveling van jou komt. Dus: geef alleen echte aanbevelingen en aanbevelingen waar je 100% achterstaat. Je kunt de plank behoorlijk misslaan met een vage aanbeveling voor iemand waar je nooit echt mee hebt samengewerkt.
Hoe schrijf je een aanbeveling op LinkedIn?
Wat zet je in je aanbeveling, hoe begin je? Het is vaak nog niet zo gemakkelijk om een LinkedIn aanbeveling te schrijven. Ik heb een paar handige vragen die je jezelf kunt stellen tijdens het schrijven van een aanbeveling. Als je hier antwoord op geeft, ben je al een aardig eindje op weg met het schrijven van je LinkedIn aanbeveling:
- Waar had je hulp of ondersteuning bij nodig? Wat was je vraag?
- Hoe heeft deze persoon jou daarmee geholpen? Welk product of dienst leverde hij?
- Hoe kwam je bij deze persoon terecht?
- Hoe was jouw ervaring tijdens deze samenwerking?
- Wat vind je prettig aan de werkwijze van deze persoon?
- Wat heeft deze samenwerking jou gebracht? Welke blijvende resultaten heeft dit product of dienst, jou opgeleverd?
Gebruik geen lastige woorden en bedrijfsjargon maar begrijpelijke taal, zodat iedereen het meteen snapt. Dit kun je testen: lees je aanbeveling hardop voor. Klinkt het dan logisch én natuurlijk, alsof je het aan iemand vertelt? Zo ja, dan heb je jouw LinkedIn aanbeveling goed naar een tekst vertaald. Je kunt jouw aanbeveling op het profiel van deze persoon vinden. Deze wordt getoond als persoonlijke testimonial of quote.
Wat schrijf je in een LinkedIn aanbeveling?
Het is erg interessant om in de LinkedIn aanbeveling te benoemen wat de vaardigheden of competenties van een persoon zijn. Iemand kan heel aardig zijn maar dit is niet van toepassing op zijn/haar functie. Benoem bijvoorbeeld hoe iemand te werk gaat of hoe iemand zich onderscheidt in zijn werk of aanpak. Probeer hierbij zoveel mogelijk bij het profiel van deze persoon aan te sluiten. Stel dat degene voor wie je een LinkedIn aanbeveling schrijft coach is, dan is het veel waardevoller om zijn: aanpak, inlevingsvermogen en vermogen om je een spiegel voor te houden te benadrukken, dan zijn kennis in Excel.
Waar kun je aanbevelingen op een LinkedIn profiel vinden?
Als je naar beneden scrolt op je eigen profiel of dat van een ander, dan kom je de aanbevelingen die je hebt ontvangen en gegeven vanzelf tegen. Heb je er nog geen ontvangen of gegeven? Dan staat het kopje ‘aanbevelingen’ nog niet op je profiel.
Zo vraag en geef je een LinkedIn aanbeveling!
Klaar om aan de slag te gaan met het vragen van LinkedIn aanbevelingen? Ga naar het profiel van je connectie die je om een aanbeveling wilt vragen, klik op ‘meer’ en vervolgens kies je voor ‘om een aanbeveling vragen’.
Vervolgens selecteer je wat jouw relatie is/was met deze persoon en in welke functie; nu krijg je een veldje met de optie om een persoonlijk berichtje toe te voegen aan je vraag om een aanbeveling. Schrijf altijd een persoonlijk bericht waarin je benadrukt waarom je om de LinkedIn aanbeveling vraagt, waarom het waardevol voor je is en geef richting aan de te maken aanbeveling. Het is handig om bijvoorbeeld een aantal vragen te stellen waar je antwoord op wilt.
Wil je een LinkedIn aanbeveling geven? Onder de optie ‘om een aanbeveling vragen’ staat ‘aanbevelen’. Vervolgens doorloop je dezelfde stappen als bij ‘een aanbeveling vragen’ en schrijf je een waardevolle aanbeveling. Je connectie ontvangt hier een melding van op LinkedIn en wordt gevraagd of de aanbeveling op zijn/haar profiel getoond mag worden.
Zo! Je bent nu helemaal klaar om je LinkedIn profiel nog vollediger te maken met mooie aanbevelingen die je ontvangt en geeft.
Meteen aan de slag gaan? Bedenk dan dat je vaak krijgt wat je geeft 😉. TIP: kijk eens naar je huidige connecties en kies drie personen waar je fijn mee hebt samengewerkt of die jou goed hebben geholpen, kortom mensen die een mooie aanbeveling verdienen. Vervolgens doe je ze een groot plezier: schrijf spontaan een LinkedIn aanbeveling!
Succes! En mocht je nog vragen hebben neem dan gerust contact op!